Чат Telegram  Viber чат   Консультації та розрахунки 24/7

Що краще радіатор або конвектор опалення?

Що краще радіатор або конвектор опалення?

Кожен клієнт при виборі приладу опалення для обігріву панорамного вікна, а саме при виборі чим обігріти, стикається з двома видами радіаторів.

  1. радіатори опалення - вертикальні, горизонтальні
  2. конвектори опалення - напольні, підлогові

В кожного з цих видів є свої недоліки та переваги. Але всі ці недоліки та переваги різні при різних умовах порівняння, тому ми будемо аналізувати конкретні приклади.

Що краще вертикальний радіатор чи напольний конвектор?

Давайте одразу позначимо, що ми розуміємо під назвою напольний конвектор - низький конвектор на ножках з мідно алюмінієвим теплообмінником всередині, який монтується під великим (вітражним) вікном. Інколи клієнти уявлять напольний конвектор, як підлоговий, але це не дуже правильно.

 

Якщо ми візьмемо аналогічні по тепловіддачі, то краще буде напольний конвектор. Тому як конвектор монтується під вікном та в першу чергу виступає тепловою завісою для холодного повітря з під вікна, а потім вже віддає тепло у кімнату. Радіатор в свою чергу не зможе завадити холодному повітрю з під вікна, але буде віддавати тепло.

Якщо ми візьмемо аналогічні по розмірах радіатор та конвектор, то ефективнійший по тепловіддачі буде радіатор. Але як у конветора так і радіатора є додаткові властивості, що впливають на ефективність. Додатково візміть консультацію у фахівця.

Що краще вертикальний радіатор чи підлоговий конвектор?

Якщо ми порівнюємо вертикальний радіатор з підлоговим конвектором з вентилятором, то краще буде підлоговий конвектор. Тому як конвектор монтується під вікном та виконує 2 функції - виступає тепловою завісою для холодного повітря з під вікна, та віддає тепло у кімнату. Радіатор в свою чергу не зможе завадити холодному повітрю з під вікна, але буде віддавати тепло.

Конвектор з примусовою конвекцією по суті своїй віддає більше ніж любий аналогічний радіатор. Давайте подивимось в таблиці порівняння.

Модель Тепловіддача 75/65 С Обігріваєма площа Ціна, грн.
Betatherm Praktikum 2 1800x425 (Білий RAL9016M, підк. №99) 1021 Вт 12 кв. м. 15 138 грн.
DeLonghi Multicolumn 2 1800х368 бокове підключення RAL9016 — 8 секцій 1403 Вт 17 кв. м. 23 040 грн.
Підлоговий конвектор Carrera SV 250.2000.90 1969 Вт 24 кв. м. 32 000 грн.

Якщо порівнювати вертикальну батарею та конвектор без вентилятора, то краще буде радіатор, при умові якщо вікно до 2 метрів в довжину.

Якщо вікно більше 2-х метрів то радіатор буде гірший, але і конвектора без вентилятора буде недостатньо, тому як при такій довжині великі тепловтрати будуть з під вікна. Потрібно комбінувати:

  • радіатор + конвектор без вентилятора
  • радіатор + тепла підлога
  • конвектор з вентилятором на 70% довжини вікна

Що краще класичний радіатор чи підлоговий конвектор?

Стандартний класичний радіатор з нормальною висотою краще обігріває приміщення ніж підлоговий конвектор.

Але як правило такий вибір рідко роблять, тому як конвектор в підлогу де вікна не від пола, майже не монтують. А от встановити радіатор з висотою 500 мм під панорамне вікно - це глупість, тоді навіщо вам взагалі вікно від пола?

Але такі ситуації часті, бо забудовник встановлює як правило стандартні, самі дешеві батареї опалення під вікно на ножках.

Що краще низький сталевий радіатор чи низький напольний конвектор?

Низький сталевий радіатор краще гріє ніж аналогічний за розмірами низький напольний конвектор.

Тому як сталевий радіатор основна віддача тепла іде шляхом випромінювання та конвекції, а в конвектора навпаки, конвекцію а потім частково випромінювання.